90 minuters daglig behandling som enkelt integreras i vardagslivet
Porto. Pedro har redan dukat frukostbordet innan hans familj vaknar. Han ser fram emot att läsa sin dagstidning. För bara fem år sedan hade han knappt någon tid att läsa. Men sedan han blev dialyspatient använder han tiden väl under första påsbytet på 30 minuter som han utför själv hemma. Därefter väcker han sin 6-åriga son, får honom redo för skolan och skjutsar honom dit på väg till arbetet.
Tre gånger om dagen måste Pedro Monteiro utföra sina påsbyten. ”Allt som allt behöver jag bara 90 minuter för dialys per dag”, säger den fackanställda, målinriktade ingenjören. Det kan integreras i vardagen och den dagliga arbetsrutinen. Och det viktigaste: Pedro Monteiro kan fortsätta att vara oberoende av andra. En aspekt som är viktig för honom.
Osäkerheten
Pedro Monteiro minns fortfarande dagen då han fick diagnosen efter ett blodprov i februari 2011: båda njurarnas effektivitet låg på en begränsad nivå. Dialysbehandling var ett absolut måste. En chock för honom. Med en något hes röst säger han att han redan visste att denna dag skulle komma. Men han försökte förtränga sina tankar så länge som möjligt. Fantasier om hans blivande vardag skrämde honom. Skulle han fortfarande helhjärtat kunna fokusera sitt liv på sin lilla son, gå ut med vänner, sporta och resa med sin familj – helt enkelt leva ett normalt liv?
Självständig och fri
Idag – fem år senare – vet Petro Monteiro svaren på sina frågor. Vare sig det handlar om sport, familj eller andra fritidsaktiviteter, skiljer sig hans liv endast marginellt jämfört med livet innan dialys. Han åker fortfarande till kontoret varje dag och tränar i ett närliggande gym. På helgerna går 42-åringen ofta ut och springer på Douros idylliska flodstrand. Där känner han sig självständig och rensar sinnet helt och hållet. Han är tacksam att han fortfarande kan utföra sin favorithobby, förklarar han medan han njuter av de första vårsolstrålarna mot huden.
Dialys i hemmet
Dialys i hemmet möjliggjordes tack vare att Pedro Monteiro beslutade sig för peritonealdialys, som är ett lämpligt alternativ för dagligt bruk jämfört med dialys på ett sjukhus. Med denna behandling utnyttjas bukhinnans egenskaper för att rena blodet från toxiner och avlägsna vatten från kroppen. Bukhinnan är ett naturlig membran i kroppen och fungerar som ett filter. När en dialyslösning kvarstannar i bukhålan under flera timmar, drar den till sig urea, kreatinin och andra metaboliska produkter som annars skulle utsöndras via njurarna. Tre gånger om dagen måste Pedro Monteiro tömma ut lösningen från bukhålan med hjälp av en implanterad kateter och låta ny dialyslösning rinna in.
Många saker är möjliga
Om du frågar Pedro Monteiro vad nackdelarna med peritonealdialys är behöver han inte tänka på det länge: han tycker att det är synd att inte kunna leka med sin son i simbassängen. Simning är tabu för honom på grund av katetern. Annars finns det många fördelar, såsom att vara mer flexibel och mobil jämfört med andra behandlingar. Således förverkligade han sin största dröm i slutet av 2013: Han flög till Rio de Janeiro med sin familj där han tillbringade några lättsamma dagar och firade sin hustrus 40-årsdag samtidigt som han njöt av utsikten från Sockertoppen. Och Pedro har redan nya planer. ”Nästa stora semester är redan planerad”, säger han glatt men avslöjar inte var han kommer att tillbringa den. Men en sak är redan säkert: peritonealdialys kommer att göra det möjligt.