Hoppa till innehåll

Generellt uttalande COVID-19

| Lokala nyheter | Nyheter

Generellt uttalande

Fresenius Medical Care har som sin främsta uppgift att leverera livsuppehållande produkter och tjänster runt om i hela världen. Som ett företag som försörjer sjukvårdssektorn, är vi medvetna om vårt ansvar – i allmänhet, men speciellt nu i dessa tider som möter oss för närvarande. Vi tar situationen på allra största allvar och vi övervakar noggrant utvecklingen för att följa upp att våra åtgärder är tillräckliga. Då vi tar hand några av de mest utsatta patienterna i sjukvårdssektorn, likväl som vi försörjer dem med produkter och tjänster, så övervakar vi situationen mycket noggrant. Vi har täta kontakter med lokala myndigheter i de olika länder där vi har verksamhet och följer deras riktlinjer.

Produktion och distribution

Alla våra produktionsställen är öppna, men vi har utmaningar att hantera brist på personal på grund av sjukdom, karantän och eventuell barnomsorg för våra anställdas barn. Vi har vidtagit omfattande förebyggande åtgärder för att minska infektionsrisken för våra medarbetare och har krisplaner på plats. Vi hanterar vår lagerhållning, lagernivåer och olika transportmöjligheter på ett sätt som ska tillåta oss att reagera adekvat och flexibelt på situationen i varje tillfälle. Men, självklart, möter vi också en ökning av lokala regleringar, reducering av transporttjänster, strikta och tidsödande gränskontroller, som har introducerats i många länder i Europa.

Vi följer tillsammans med vår logistik och transportleverantör Schenker upp verksamheten noggrant och vi har för närvarande normala ledtider utan störningar inom Sverige.

Produktförsörjning

Som en försiktighetsåtgärd har vi ökat upp våra säkerhetslager i våra lokala lager. För närvarande förutser vi inte några försörjningsproblem för kroniska dialysprodukter. Inte desto mindre har utbrottet av covid-19 lett till en dramatisk ökning i efterfrågan på produkter som används för behandling av kritiskt sjuka patienter (till exempel akutdialys och extrakorporeal lungsupport), som vi inte kan uppfylla kortsiktigt. Vi har ökat produktionskapaciteten för dessa omedelbart efterfrågade produkter och kommer att försöka svara upp mot det ökade behovet så långt det överhuvudtaget är möjligt och där våra produkter behövs mest.

Vi avråder starkt ifrån att kunder börjar bygga upp egna säkerhetslager, då det skulle påverka vår förmåga att försörja dem mest behövande.

Reserestriktioner

Vi har sedan lång tid reserestriktioner till riskområden och från och med 2020-03-11, efter Folkhälsomyndighetens uppgradering av risknivå, är samtliga icke kritiska möten med sjukvårdspersonal inställda oavsett storlek. Från och med 2020-03-16 är samtliga internationella resor inställda tillsvidare.

Vi har fortsatt endast minimal fysisk närvaro på kontoret, samtliga anställda som kan arbeta hemifrån, gör det tills vidare.

Hälsan och säkerheten för patienter, våra anställda och alla sjukvårdsanställda är av yttersta vikt för oss. Därför i nuvarande situation, ser vi det som vårt ansvar att ta dessa proaktiva beslut och åtgärder.

Vi övervakar situationen mycket noggrant både globalt via vår gemensamma krisorganisation och lokalt i Sverige.

Vi arbetar i enlighet med Folkhälsomyndighetens råd och rekommendationer, vid frågeställningar kring covid-19 hänvisar vi till Folkhälsomyndigheten respektive 1177.

Fredrik Gustafsson

Verkställande direktör