I slutet av 1990-talet bestämde sig aboriginerna i Västra Öknen för att ta saken i egna händer för att hjälpa medlemmar som drabbats av en njursjukdom. Artistkooperativet Papunya Tula donerade fyra gemensamma målningar som såldes för cirka 800 000 euro på en konstauktion i Art Gallery of New South Wales, Sydney, november år 2000. Med dessa pengar grundade de en välgörenhetsorganisation som heter Western Desert Nganampa Walytja Palyantjaku Tjutaku Aboriginal Corporation (wdnwpt) och betyder ungefär ”Gör alla våra familjer friska”.
Sedan dess har wdnwpt varit upptagen med att förbättra situationen för patienter med njursjukdom. Sarah Brown är den goda andan bakom aktiviteterna som wdnwpt utför. I flera år har hon arbetet i vildmarken. ”Jag tycker om landets mer avlägsna regioner och att arbeta med aboriginerna med att förbättra livet för deras familjer är verklig en ära”, säger hon.
Sedan wdnwpt grundades har antalet dialyspatienter ökat stadigt och problemen ökar också. ”Aboriginerna har ett starkt band med sina samhällen och platsen där de bor”, bekräftar lastbilschefen. Förr i tiden levde Pintupi-folket ett nomadliv i harmoni med naturen. Även i dag, i sina byar, föredrar de att sova utomhus under stjärnorna. ”Så när de är tvungna att vara i staden, begränsade till ett litet rum i ett bostadshus, lider de också psykologiskt”, vilket Sarah Brown observerar dagligen.